Jak to działa?

ZNAJDŹ ODPOWIEDŹ NA PYTANIA, KTÓRE CIĘ INTERESUJĄ

Kuracje sokowe zastępują standardowe posiłki. Podczas trwania kuracji sokowej wartości odżywcze jakie są zawarte w sokach trafiają bezpośrednio do krwi. Soki stanowią pełnowartościowy posiłek, oczyszczają organizm z toksyn, pobudzają czynności żołądka i wątroby, wzmacniają układ odpornościowy. To źródło pełnowartościowych składników, łatwo przyswajalnych cukrów, tłuszczu, białka, enzymów itd. Gdy podczas trwania kuracji dostarczysz do organizmu inne produkty poza sokami, układ trawienny zaangażuje się w ich przyswajanie, tym samym zaburzysz proces odzyskiwania równowagi.  Pij wodę, herbaty ziołowe, owocowe.  Twój organizm bardzo szybko się dostosuje do nowego odżywiania. Wytrzymaj, nie przerywaj, nie poddawaj się. Naprawdę warto!

Zalecamy picie soków w takiej kolejności jaką podajemy w określonych kuracjach. Staraliśmy się tak dobrać kolejność spożywania soków by dopasować je do Twojego dziennego rytmu. Poranek rozpoczynamy sokami, które dodają energii. W wielu kuracjach jest to sok zielony, który ma za zadanie dostarczenia witamin i minerałów, które najlepiej wchłaniją się w pustym żołądku. Kolejne soki mają za zadanie utrzymanie odpowiedniego poziomu energii przez cały dzień.  Wieczorne soki często posiadają w swoim składzie herbatę zieloną czy yerba matte, czyli składniki, które pozowlą Ci szybciej zasnąć i lepiej się wyspać.

Warzywa i owoce są bogate w proteiny (w szczególności szpinak, brokuły, fasola).Owoce mają znacznie mniej białka, stąd w naszych kuracjach bardzo często spotkasz mix warzyw i owoców. Zadbaliśmy o to aby w naszych kuracjach były obecne wysoko-proteinowe dodatki. Stąd obecność: spiruliny sproszkowanej, zarodków pszennych, siemienia lnianego, pestek słonecznika czy migdałów.

Kiedy czujesz się zmęczona/zmęczony, masz problemy z koncentracją, zasypianiem, paznokcie łatwo się łamią, a włosy stały się matowe to tylko niektóre z sygnałów, które świadczą o tym, że Twój organizm potrzebuje kuracji jaką jest Detox. Zalecamy aby przeprowadzić detoksykację wczesną wiosną by oczyścić organizm po zimie oraz powtarzać ten proces kilka razy w ciągu roku. Detox warto zastosować również wówczas kiedy czujecie, że Wasz organizm jest przeciążony (po świętach, pełnych ciężkich potraw weekendach, rodzinnych imprezach itd) Podczas stosowania tej kuracji zostanie uzupełniony niedobór witamin, minerałów, organizm zostanie odpowienio nawodniony, przywrócona zostanie równowaga elektrolityczna. Ta kuracja to odpoczynek od przetworzonego jedzenia pełnego antybiotyków, konserwantów, hormonów, środków chemicznych itd.

Oprócz zbawiennego dla Twojego organizmu oczyszczenia będziesz mógł / mogła pochwalić się smuklejszą sylwetką. Jest to związane z obniżoną kalorycznością, brakiem przejadania się, skurczeniem żołądka oraz odstawieniem przetworzonej żywności. To ile schudniesz zależy od czasu trwania kuracji, samodyscypliny, indywidualnych predyspozycji. Nasi użytkownicy schudli nawet 4 kg w ciągu 7 dni (to 1,75 kg dziennie). Nasza kuracja to pierwszy krok w odzyskiwaniu kontroli nad swoim zdrowiem i witalnością. W tej kuracji znajdziesz np. papryczkę jalapeno, imbir i inne rozgrzewające przyprawy, które przyśpieszają proces oczyszczania, pobudzając krążenie krwi oraz pracę układu trawiennego. Kuracja zawiera również soki składające się z kompozycji pomarańczy, pomidorów, buraków, marchwi – to produkty wspomagające oczyszczanie dodające jednocześnie naszym sokom wspaniałych aromatów oraz kolorów.

W trakcie oczyszczania zwłaszcza w okolicach trzeciego dnia trwania programu możesz odczuwać bóle głowy, nudności, rozdrażnienie czy spadek samopoczucia. To naturalne objawy, które towarzyszą procesowi pozbywania się toksyn z organizmu. W momentach obniżonego nastroju znajdź czas na odpoczynek i relaks.

To co spotkasz w tej kuracji to soki składające się z żółtych, zielonych lub czerwonych składników. Znajdziesz tu: pomarańcze, buraki, rabarbar, zarodki pszenne, siemię lniane, napary z herbaty zielonej czy rooibos. Sporo tu również jabłek i ogórków – to produkty o działaniu przeczyszczającym. Seler pomoże wypłukać z organizmu nadmiar dwutlenku węgla i obniży kwasowość.

Imbir to z kolei znany naturalny antybiotyk oraz środek udrożniający górne drogi oddechowe.  Cytryna wyjątkowo skutecznie usuwa szkodliwe bakterie i toksyny z jelit oraz oczyszcza wątrobę i nerki. Wykorzystanie tych wszystkich składników pozwoli Ci uzyskać wymarzoną figurę. Nie zapominaj, że dla utrzymania pozytywnych efektów spadku wagi niezbędne jest zdrowe odżywianie, regularne ćwiczenia fizyczne oraz cykliczne oczyszczanie.

Gdy właśnie to jest Twoim celem sięgnij po kurację Turbo boost. To połączenie lekkich, soczystych owoców i warzyw. Znajdziesz tu soki klarowne, składające się z niewielkiej liczby składników.  Zadbaliśmy o to aby były to produkty o dużej zawartości wody, małej zawartości włókien co nie obciąży układu pokarmowego. Takie pobudzające soki przygotowywane z soczystych owoców i warzyw to doskonały sposób na rozpoczęcie każdego dnia czy doładowanie baterii w południe.  Znajdziesz tu: owoce tropikalne oraz cytrusy – źródło witaminy C.  Mango – to produkt o dużej zawartości potasu co pomoże Ci w utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Winogrona, kiwi czy jabłka pomogą utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i pozytywnie wpłyną na pracę jelit.  Ananasy – dostarczą witaminy B, C oraz dodadzą naturalnej energii. Dodatki takie jak liście świeżej mięty pobudzą ślinianki co wpłynie pozytywnie na funkcjonowanie układu trawiennego. To tylko kilka składników doskonałych dla przyśpieszenia procesu metabolizmu.

Oczywiście! Zaparcia to jedna z dolegliwości cywilizacyjnych. Spotyka każdego z nas.

Kłopoty z regularnym wypróżnianiem ma co druga kobieta i co czwarty mężczyzna. Zaparcia spowodowane są przedłużonym pozostawaniem treści jelitowej w obrębie przewodu pokarmowego lub utrudnionym wydalaniem mas kałowych. O zaparciu mówimy wtedy gdy wypróżnienie występuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu, stolec oddawany jest z trudem i często towarzyszy temu uczucie niepełnego wypróżnienia. To efekt zanieczyszczenia środowiska, pospiesznego spożywania przetworzonej żywności, niewłaściwego dobierania składników pokarmowych, przyjmowania zbyt małej ilości płynów (szczególnie wody). To również efekt braku ruchu, powstrzymywanie się od wypróżniania lub zbyt częste i długie przyjmowanie leków przeczyszczających, rozluźniających.

Zaparcia mogą być również spowodowane chorobami przewodu pokarmowego lub anomaliami w jego budowie. Długotrwałe zaparcia są przyczyną nie tylko złego samopoczucia, ale mogą prowadzić do poważnych schorzeń odbytnicy i odbytu (np. żylaków i szczeliny odbytu). Zaparcia mogą doprowadzić do stanów zapalnych jelita grubego, tworzenia się kamieni kałowych, co z kolei może powodować odleżyny i owrzodzenia jelita, a nawet jego niedrożność. Lekarze twierdzą, że najlepszym sposobem na pozbycie się tej przykrej dolegliwości jest korzystanie z naturalnych składników przyśpieszających pracę jelit. Do codziennej diety należy więc włączyć: suszone śliwki, rodzynki, daktyle, nasiona lnu czy słonecznika. Dietę należy wzbogacić o owoce i warzywa, kaszę, otręby, płatki owsiane.

Te właśnie dodatki znajdziesz w naszej kuracji. Pełno tu jabłek, które zawierają pektyny i powodują oczyszczanie organizmu z toksyn. Jabłka przeciwdziałają również zaparciom gdyż regulują perystaltykę jelit. Pomarańcze są z kolei bogatym źródłem witaminy C oraz błonnika (jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C). Marchew działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia. W wielu naszych sokach w tej kuracji znajdziesz również imbir, który ułatwia trawienie, a zawarty w kłączu olejek pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, działa rozkurczowo, a co najważniejsze pomaga w zaparciach, wzdęciach.

Pamiętaj o tym, że jeśli zaparcia trwają dłuższy okres, w stolcu pojawiła się krew, wydalaniu towarzyszą mdłości, bóle głowy czy wymioty itd wówczas niezbędna jest wizyta u lekarza.

Kuracja Odkwaszanie to kuracja, która pozwala osiągnąć równowagę dzięki sokom bogatym w produkty zasadotwórcze.  To idealne rozwiązanie dla osób, które cierpią na bóle mięśni, kości, bóle kręgosłupa, mają przesuszoną skórę, matowe, łamliwe włosy, niestabilną wagę (tyją i chudną naprzemiennie), odczuwają zaburzenia snu, napięcia nerwowe, infekcje, zaparcia. Jeśli budzisz się rano w złym humorze, ciągle jesteś niewyspany/niewyspana, masz nieokreślone bóle głowy, czasem skłonności do apatii ta kuracja jest właśnie dla Ciebie. Powodem zakwaszenia organizmu są przede wszystkim złe nawyki żywieniowe, picie dużej ilości kawy, palenie papierosów oraz brak ruchu. To również zbyt obfite posiłki, niewłaściwie dobierane produkty, które rozkładają się w trakcie przemiany materii z kwaśnym odczynem. Powodem zakwaszenia są również zbyt duże ilości białka (twarogi, sery, mleko), które wymagają do trawienia dużej ilości witaminy C.  Jeśli jej nie dostarczamy, w jelitach dochodzi do procesu gnilnego, a co za tym idzie powstawania kwasów i toksyn. Organizm skutecznie zakwaszają też słodycze i słodkie napoje. Lekarze są zdania, że wszystkie choroby zwyrodnieniowe i przewlekłe mają swój początek w zakwaszeniu i niedotlenieniu organizmu.

Zakwaszenie skutkuje niedoborem mikroelementów i witamin, bowiem duża część składników mineralnych i witamin jest zaangażowana w proces neutralizacji kwasu. Finalnie prowadzi to do powstawania nadwagi, gdyż naruszona zostaje gospodarka cukrowa organizmu, pojawiają się napady głodu. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, próchnicę (kwas mlekowy uszkadza szkliwo), parodontozę, problemy z cerą, a także cellulitis. Nasz organizm do pewnego momentu potrafi sam się odkwaszać.  Używa tzw. buforu wapniowego – pobiera wapń z kości i zębów, tworzy zasady i samodzielnie neutralizuje kwasy.  Nie może tego niestety robić w nieskończoność stąd konieczność wprowadzenia do diety odpowiedniej ilości zasadotwórczych produktów.

W odkwaszeniu organizmu pomogą produkty alkalizujące, czyli bogate w wapń, sód, potas i magnez, do których zaliczamy większość warzyw i owoców. W kuracji Odkwaszenie znajdziesz więc: sałatę, czosnek, cytrynę, buraki, mango, pietruszkę, seler, szpinak, arbuzy, a nawet cebulę.

Właśnie w tym celu stworzyliśmy kurację o nazwie Odporność. To idealny wybór na sezon grypowo – przeziębieniowy.  Przygotowane sokowe mikstury wzmocnią zdolność organizmu do zwalczania chorobotwórczych bakterii oraz wirusów. Wspomogą układ odpornościowy oraz dodadzą energii. Przyczynią się do lepszego radzenia sobie ze zgubnymi skutkami stresu i braku snu. To kuracja obfita w ochronne fitozwiązki zapewniające prawidłową pracę przewodu pokarmowego błonnika. Proponowane przez nas kompilacje sokowe stanowią doskonały suplement pobudzający pracę układu immunologicznego.

Pomogą utrzymać organizm w dobrej formie, zadbają o stan Twoich kości i narządów wewnętrznych. Znajdziesz tu mix soków z granatów, jagód, które zawierają substancje przeciwutleniające, pomagają zwalczać choroby, wspierają również naturalne mechanizmy obronne komórek.  Papryczka chili pobudzi pracę układu odpornościowego poprzez dużą zawartość witaminy A i C. Pomarańcze to bogate źródło witaminy C i potasu, o których wiadomo, że wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami.

Włącz już dzisiaj soki o działaniu wzmacniającym odporność do swojej diety. Nie ma na co czekać! Zmień jak najszybciej swoje przyzwyczajenia żywieniowe. Pij soki by ich pozytywne działanie odczuwać każdego dnia.

Obecnie w naszej ofercie znajdziesz trzy kuracje prewencyjne (obszar chorób uznanych za cywilizacyjne). W przypadku tych kuracji proponujemy działanie wzmacniające, polegające na dostarczeniu organizmowi jednej dawki określonego, odżywczego, pełnego witamin soku przez 30 dni (lub dłużej).

W chwili obecnej mamy w naszej ofercie trzy kuracje prewencyjne działające w obszarze chorów cywilizacyjnych XXI wieku.  Udar mózgu jest najpoważniejszą chorobą naczyniową mózgu oraz jednym z największych problemów w medycynie. Na całym świecie stanowi on trzecią w kolejności przyczynę zgonów i główny powód niesprawności u osób powyżej 40-go roku życia. Przyczyna powstania udaru to najczęściej znaczne zwężenie lub zamknięcie światła naczynia doprowadzającego krew do określonego obszaru mózgu. W następstwie tego procesu powstaje zator, zakrzep, spadek ciśnienia tętniczego krwi, prowadzące do osłabienia krążenia krwi w określonych obszarach mózgu. Na większe ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego narażone są osoby otyłe, chorujące na nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, choroby serca, cukrzycę, choroby naczyń, osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, o predyspozycjach rodzinnych i genetycznych oraz osoby starsze. Udar mózgu może dotknąć osoby, które prowadzą mało ruchliwy tryb życia, ich dieta jest bogata w tłuszcze oraz używki (alkohol, papierosy, narkotyki). Proponowane przez nas soki to doskonale źródło witamin, składników mineralnych i błonnika.  Bogate w witaminę C, ß-karoten, flawonoidy ochronią naczynia w mózgu przed uszkodzeniem i przed rozwojem miażdżycy. W profilaktyce udaru znaczenie ma wiele składników. Jednym z nich są antyoksydanty – związki organiczne wykazujące dużą aktywność przeciwutleniającą. Ich duże ilości znajdziesz właśnie w warzywach i owocach.

W tej kuracji znajdziesz produkty bogate w witaminę B6, B12, oraz kwas foliowy: brokuły, chrzan, brukselkę, czarne porzeczki, aronię oraz truskawki. Nie zabraknie również: marchewki, czerwonej papryki, liści pietruszki, szpinaku, sałaty i kapusty pekińskiej. Spożywanie owoców i warzyw zawierających błonnik istotnie zredukuje czynniki ryzyka udaru mózgu, w tym wysokie ciśnienie krwi.  Szklanka soku dziennie opóźni wchłanianie trójglicerydów i jednocześnie korzystnie wpłynie na procesy trawienne. Zadbaj więc o swój organizm już dzisiaj by uniknąć chorób w przyszłości!.  Nie istnieje żaden pewny, sprawdzony sposób na uniknięcie choroby nowotworowej.  Unikanie jednak pewnych zachowań oraz stosowanie niektórych zaleceń może zmniejszyć szansę na rozwój choroby.  Zachorowalność na nowotwory systematycznie wzrasta, dlatego tak istotna jest wczesna prewencja w postaci prawidłowego żywienia oraz dbałość o aktywność fizyczną. Według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (World Cancer Research Fund – WCRF) korzystne zmiany w diecie mogłyby zapobiec około 75% przypadków raka żołądka, około 75% przypadków raka okrężnicy i odbytnicy oraz około 50% przypadków raka piersi. Spożycie surowych warzyw i owoców jest najlepiej udokumentowanym czynnikiem zmniejszającym ryzyko rozwoju wielu nowotworów złośliwych przewodu pokarmowego, zwłaszcza żołądka, jamy ustnej, gardła, przełyku i okrężnicy. W celu zmniejszenia ryzyka nowotworów zaleca się spożywanie co najmniej 5 porcji różnych warzyw i owoców.  Zawarte w warzywach i owocach antyoksydanty, witamina C, E, selen, pochodne karotenu oraz wiele innych substancji chemicznych zawartych w produktach pochodzenia roślinnego są niezmiernie istotne by zachować zdrowie. Ochronne działanie antyoksydantów polega na zmiataniu wolnych rodników, hamowaniu uszkodzeń DNA tkanek oraz na regulacji mnożenia oraz obumierania komórek atypowych. W tej kuracji znajdziesz soki w kolorze zielonym i pomarańczowym głównie za sprawą: marchewki, pomidorów, papryki zielonej oraz żółtej, dyni, szpinaku, kapusty włoskiej, melonów, moreli oraz brzoskwiń.   W czerwonych winogronach zawarty jest resweratrol, który działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwmutagennie, redukuje ryzyko powstania nowotworu piersi, prostaty, jelita grubego. „W kuracji tej znajdziesz kurkumę, która wykazuje protekcyjne działanie wobec raka jelita grubego oraz napar z zielonej herbaty w odniesieniu do raka żołądka, trzustki, jelita grubego, płuc, piersi i prostaty gruczołu krokowego  ” Włącz już dzisiaj do swojej codziennej diety szklankę soku gdyż model żywienia obfitujący w produkty pochodzenia roślinnego, bogaty w antoksydanty, błonnik jest istotny w prewencji chorób nowotworowych.  Już dzisiaj przy zakupie którejkolwiek z kuracji prewencyjnych otrzymasz od nas GRATIS unikalny słoik, z nakrętką i słomką by móc cieszyć się swoim sokiem w każdym miejscu, w każdej chwili!

Miażdżyca zwykle zaczyna się niewinnie. Szybciej się męczymy, często bolą nas nogi, mamy kłopoty z koncentracją i zapamiętywaniem. To jednak jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób układu krążenia. Najbardziej zagrożone nią jest serce, ale cierpi też mózg, nerki, żyły w nogach. Winne temu są blaszki miażdżycowe (cząsteczki złego cholesterolu łączą się ze sobą, tworząc w tętnicach złogi cholesterolowe). Te złogi cholesterolowe mogą być widoczne pod skórą – żółte zgrubienia w okolicy powiek, czasem guzki w ścięgnach nadgarstków czy ścięgnie Achillesa. Miażdżyca nieleczona może się skończyć zawałem serca, udarem mózgu czy amputacją kończyny.

W profilaktyce chorób układu krążenia duże znaczenie, a niektórzy lekarze twierdzą, że najważniejsze, ma odpowiednia dieta. Taka, która zawiera wszystko, co jest potrzebne do prawidłowego odżywienia organizmu, a jednocześnie pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi
Jakie substancje powinny więc znaleźć się w takiej diecie?
– sterole roślinne. Zawarte w olejach roślinnych i nasionach roślin oleistych takich jak: soja, słonecznik, sezam oraz orzechy.
– allicyna – to aminokwas, który znajduje się w czosnku. Razem z innymi jego składnikami (ajoenem i garlicyną) skutecznie pomaga obniżyć poziom cholesterolu (średnio o 10%). Wystarczy codziennie zjadać 2-3 ząbki.
– resweratrol – to związek z grupy fenoli, który jest obecny w skórce wielu owoców takich jak: czerwone winogrona, morwa, czarna porzeczka. Resweratrol jest silnym przeciwutleniaczem i chroni tętnice przed cholesterolem.
Sprawia też, że we krwi podnosi się poziom dobrego cholesterolu.
– flawonoidy – to substancje roślinne, które w dużych ilościach występują m.in. w owocach cytrusowych, warzywach (np. pomidorach, brokułach, papryce, sałacie), herbacie – szczególnie zielonej i czerwonej.
Flawonoidy bardzo korzystnie wpływają na układ krążenia. Ograniczają bowiem tworzenie się zakrzepów krwi będących przyczyną udarów mózgu.
– błonniki – zawarty w warzywach, owocach, otrębach.
Rozpuszczalny (pektyna), hamuje wchłanianie cholesterolu pokarmowego w jelitach, prowadzi do zwiększenia jego produkcji w wątrobie, a w konsekwencji obniżenia stężenia cholestrolu we krwi.
Błonnik nierozpuszczalny działa jak szczotka, usuwając z jelita nadmiar tłuszczu i toksyczne produkty przemiany materii.
To wszystko znajdziesz już dzisiaj w tej oto kuracji.
Przypominamy, że przy zakupie którejkolwiek z kuracji prewencyjnych otrzymasz od nas GRATIS unikalny słoik, z nakrętką i słomką by móc cieszyć się swoim sokiem w każdym miejscu, w każdej chwili!

Do przygotowania soków będzie Ci potrzebna sokowirówka lub wyciskarka. Jeśli nie dysponujesz powyższymi urządzeniami możesz przygotować sok wykorzystując blender.

1

Przygotuj składniki (owoce, warzywa, nasiona, przyprawy, płyny)

2

Wszystko dokładnie umyj, wyczyść, obierz ze skórki, pozbądź się pestek, niejadalnych części itd. Orzechy, pestki słonecznika czy dyni namocz w wodzie przez co najmniej 5 godzin zanim przerobisz je na płyn.

3

Pokrój tak aby poszczególne składniki zmieściły się do blendera

4

Całość miksuj do uzyskania jednolitej masy

5

Powstałą pulpę wyciśnij do naczynia przez gazę kuchenną lub pieluszkę tetrową

6

A teraz ciesz się smakiem. SMACZNEGO!

Aby przygotować doskonały sok z naszego przepisu, wystarczą świeże warzywa, owoce, ziarna i dosłownie kilka minut Twojego cennego czasu. Przygotowanie produktów zwykle ogranicza się do ich umycia, pokrojenia na kawałki, które zmieszczą się do Twojego urządzenia.

Aby przyrządzić kurację na cały dzień, wystarczy wstać kilka minut wcześniej by zapewnić sobie doskonały, świeży sok wszędzie, gdzie będziesz: w szkole, w biurze, samochodzie itd.Zalecamy przygotowywanie soków właśnie rano, najlepiej bezpośrednio przed spożyciem aby uniknąć utleniania się cennych witamin.

W naszej ofercie znajdziesz unikalne słoiki z pokrywką i słomką, które bez problemu możesz zabrać ze sobą wszędzie. Po zakończeniu kuracji będą stanowiły super gadżet czy ozdobę. Już teraz zajrzyj do naszego sklepu i wybierz swój kolor.

Przede wszystkim należy wszystkie składniki dobrze umyć. Zalecamy włożenie wszystkich owoców i warzyw niezbędnych do przygotowania danego soku do umywalki napełnionej zimną wodą, następnie dodanie czubatej łyżki soli oraz soku z połowy cytryny. Ten sposób oczyszczania pomoże Ci na pozbycie się pestycydów, konserwantów oraz chemikaliów, którymi owoce i warzywa zostały wcześniej spryskane. Potrzymaj je w wodzie przez trzy do pięciu minut. Następnie spłucz pod ziemną wodą i wytrzyj ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Wszystko zależy od składników jakich używasz. Owoce i warzywa z upraw bio nie wymagają tego zabiegu. Pozostałe produkty możesz obierać. Wystarczy jednak jeśli wszystko porządnie umyjesz / wyszorujesz.   Twarde nasiona takie jak w mango, awokado, śliwkach, czereśniach, brzoskwiniach itd należy usunąć przed przystąpieniem do wyciskania. Dodatki takie jak: orzechy, migdały, nerkowce najlepiej dzień wcześniej namoczyć w wodzie.

Najlepiej wypijać soki zaraz po przygotowaniu (najlepiej w ciągu 24 godzin). Wówczas Twój sok pozostanie najświeższy i będzie zawierał jak najwięcej substancji odżywczych.  W lodówce można go przechowywać w szklanym, szczelnym pojemniku do 72 godzin.  Ogólnie niezależnie od czasu w jakim zamierzasz spożyć swoje soki zalecamy trzymanie ich w lodówce.  Nieprzestrzeganie tej zasady może przyspieszyć proces utraty cennych walorów.  Nie przejmuj się gdy Twój sok się rozwarstwi, a na dole pojawi się osad (jest to szczególnie widoczne w zielonych sokach). Czasem sok może też nieco zmienić kolor – to normalna reakcja związana z utlenianiem.  Wstrząśnij sok przed wypiciem i ciesz się boskim smakiem!

Przygotowane soki można mrozić, jednak nie rekomendujemy takiego działania.Przedłużanie żywotności soków w ten sposób może doprowadzić do degradacji zawartych w nich enzymów oraz wartości odżywczych.

Najlepiej przygotowane soki przelać do szklanych pojemników.  Najważniejsze aby nie wystawiać soku na działanie promieni słonecznych i nie przechowywać ich w wysokich temperaturach.  Na podróż najlepiej zaopatrzyć się w torbę termoizolacyjną lub specjalne coolery (wkrótce dostępne w naszym sklepie). Do przelania soków używaj specjalnych słoików, możesz też użyć butelek po innych sokach, shakerów. Unikalne, kolorowe, zamykane słoiki wraz ze słomką znajdziesz w naszym sklepie – już dziś sprawdź naszą ofertę! Po zakończeniu kuracji mogą one stanowić ciekawy gadżet, ozdobę. Nasze słoiki sprzedawane są w specjalnych kartonikach co pozwoli Ci na ich zakup nawet jako prezent dla bliskiej osoby.